Penutupan Qatar Pada Slot November Untuk Kalendar F1 2021

Qatar kelihatan semakin cenderung untuk menyertai kalendar Formula 1 2021 pada bulan November sebagai pengganti Grand Prix Australia yang dibatalkan. F1 telah menjelajah sejumlah pilihan untuk meningkatkan separuh kedua musim ini kerana pandemi COVID-19 yang sedang berlangsung terus mempengaruhi sejumlah perlumbaan.

Grand Prix Jepun menjadi perlumbaan terbaru yang dibatalkan minggu lalu, bergabung dengan Kanada, Singapura dan Australia sebagai acara yang telah dibatalkan secara rasmi.
penutupan-qatar-pada-slot-november-untuk-kalendar-f1-2021
Pegawai F1 telah berusaha untuk mencari pengganti Grand Prix Australia yang pada awalnya dijadualkan pada 21 November, dengan slot yang tersisa ‘TBA’ pada kalendar semasa.

Tetapi rancangan sekarang semakin maju untuk Qatar mengisi kekosongan dan menjadi tuan rumah Grand Prix F1 pertama pada bulan November, menurut beberapa sumber, yang akan bertindak sebagai pendorong kepada jadwal dan berharap dapat memenuhi musim 23 perlumbaan yang dirancang.

Litar Antarabangsa Losail memiliki lesen FIA Gred 1 yang diperlukan untuk mengadakan acara F1, dan telah menjadi tumpuan utama dalam kalendar MotoGP sejak 2004, yang berfungsi sebagai tempat untuk pembukaan dua pusingan musim ini awal tahun ini.

Ia juga telah mengadakan pusingan World Superbike dan World Touring Car Championship, tetapi tidak menjadi tuan rumah acara tempat duduk tunggal berprofil tinggi sejak 2009 ketika GP2 Asia berlumba di Losail. Litar ini mempunyai pencahayaan penuh yang memungkinkan perlumbaan malam berlangsung, seperti yang dilihat dengan acara MotoGPnya.

Kemungkinan penambahan Qatar dalam kalendar dapat membuat perlumbaan berlari di Timur Tengah menjelang akhir tahun ini, dengan Arab Saudi (5 Disember) dan Abu Dhabi (12 Disember) dijadualkan menutup musim ini.

Pertanyaan masih berlanjutan dalam perlumbaan di Mexico dan Brazil, memandangkan status senarai merah UK mereka, sementara Austin – yang telah disebut-sebut sebagai kemungkinan berkepala dua pada Oktober – mengalami lonjakan kes COVID-19 dan kemasukan ke hospital.

Status senarai merah negara-negara yang berharap dapat menjadi tuan rumah Grand Prix pada akhir tahun akan memberi kesan besar kepada pengaturan perjalanan. Sesiapa sahaja yang kembali ke UK – yang mempunyai tujuh daripada 10 pasukan – dari negara senarai merah dikehendaki menyelesaikan 10 hari di karantina hotel kerajaan, tanpa mengira status vaksinasi mereka.

Grand Prix Turki dipindahkan dari tarikh asalnya pada bulan Juni setelah ditambahkan ke senarai merah, tetapi F1 diketahui akan meneroka pilihan perjalanan seterusnya untuk perlumbaan di Istanbul Park yang dirancang untuk 3 Oktober, dengan keputusan akhir yang dianggap masih beberapa minggu lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*