Red Bull menggunakan Albon Untuk Membantu Mentor Rookie Tsunoda di AlphaTauri

Alex Albon memainkan peranan sokongan dalam membantu rakan ahli keluarga Red Bull Yuki Tsunoda menjalani kehidupan sebagai pemandu Formula 1 bersama pasukan AlphaTaurinya. Tsunoda membuat kesan yang kuat pada penampilan sulungnya, menjaringkan mata di Bahrain, tetapi sejak itu mengalami musim naik dan turun, dengan enam penamat 10 terbaik diselang-seli oleh kesilapan yang bertubi-tubi. Bosnya Franz Tost telah menyokongnya sepanjang masa, menunjukkan fakta Tsunoda tiba di F1 dengan hanya dua tahun pengalaman tempat duduk tunggal antarabangsa dan tidak berlumba di banyak trek tahun ini – dan dengan itu kesilapan tidak dapat dielakkan.
red-bull-menggunakan-albon-untuk-membantu-mentor-rookie-tsunoda-di-alphatauri
Red Bull telah mengekalkan kepercayaan terhadap Tsunoda, melanjutkan tempohnya di kelab kakak AlphaTauri ke musim depan, dan juga kini telah mengerahkan Albon – yang menghadiri perlumbaan sebagai sebahagian daripada peranannya sebagai simpanan mereka, dan yang berminat untuk membantu pemandu Jepun itu – dalam peranan sokongan untuk Tsunoda.

Difahamkan Albon tidak bertindak sebagai jurulatih pemandu, sebaliknya seseorang yang menawarkan nasihat secara tidak formal daripada pengalamannya sendiri, dengan Albon mengalami masa yang mencabar pada tahun-tahun awalnya dalam F1 selepas dijejaki pantas ke Red Pasukan kerja Bull pada 2019.

Sepanjang beberapa hujung minggu perlumbaan yang lalu, Albon – yang akan kembali ke grid bersama Williams tahun depan – telah mendengar komunikasi radio semasa sesi dan beberapa taklimat kejuruteraan, dan menawarkan kata-kata nasihat.

Rasanya Tsunoda tahu cara memandu laju dan berlumba dengan kuat, tetapi lebih banyak usaha diperlukan untuk memanfaatkan kelajuan itu dan menyampaikan perasaan pemandu Jepun di dalam kereta dengan lebih berkesan untuk jurutera perlumbaannya.

BACA LEBIH LANJUT: Alex Albon pada tahunnya di luar, bagaimana Red Bull membantunya kembali ke grid, dan bab seterusnya dengan Williams

Sokongan Albon adalah sebagai tambahan kepada rentetan langkah yang AlphaTauri telah dilaksanakan untuk mempercepatkan integrasi Tsunoda, yang termasuk memindahkan pemain berusia 21 tahun itu ke Itali supaya dia boleh tinggal berdekatan dengan kilang dan menghabiskan lebih banyak masa bersama jurutera.

Tost adalah salah satu yang terbaik dalam membimbing pemandu muda, telah menjalankan 15 daripada mereka sejak dia menjadi bos pasukan Toro Rosso – apabila pasukan itu menyertai sukan itu pada tahun 2006 – dan menghabiskan banyak masa di dan jauh dari trek bekerja dengan pelumba Jepun.

Tsunoda mempunyai salah satu hujung minggu yang paling bersih setakat musim ini di Amerika Syarikat apabila dia menduduki tempat kesembilan, mata pertamanya sejak cuti musim panas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*